Kotikoulu: Tyyli on vapaa, kunhan tehtävät sujuvat (Näytä lisää)

Tehtäviä voi tehdä monella tyylillä. Jollekin sopii parhaiten ryhdikkäästi työpöydän ääressä istuminen, toiselle sohvan nurkassa naputtelu. Joku keskittyy hälystä huolimatta (tai juuri hälyn avulla! ), toinen tarvitsee täyttä hiljaisuutta. Jotakuta auttaa jos aikuinen on läsnä joko auttaen tai omiaan puuhaillen, toinen taas ei pysty silloin keskittymään yhtään!

Nyt kannattaa rauhassa etsiä tapa, joka on auttaa sinua keskittymään.

Kouluhommiin menee ikuisuus, jos oma mieli harhailee ihan muissa jutuissa. Siksi kannattaa hetkeksi keskeyttää tehtävät, kun huomaat keskittymisesi herpaantuvan. Ota tauko avuksi.

  • Tee muutama punnerrus tai x-hyppy
  • Juo lasi vettä.
  • Kuuntele hetki musiikkia
  • Käy ulkona
  • Ota muutama syvä henkäys
  • Tai jokin muu, juuri sinulle sopiva taukotapa.

     
    Kotikoulu: Miettikää yhdessä mihin rima asetetaan (Näytä lisää)

    Kouluhommista suoriutuminen on yhteistyötä lapsen, vanhemman ja opettajan kesken.
    Hankaluuksia syntyy, jos joku näistä kolmesta on paljon vaativampi tai paljon lepsumpi kuin muut.

    Opettajia on monenlaisia. Onko sinulle sattunut opettaja, joka sanoo, että kunhan nyt jotenkin selvitään, kerrataan sitten syksyllä? Vai sellainen opettaja, joka edellyttää yhtä vahvaa suoriutumista kotikoulussa kuin koulussa ollessa?

    Joskus kaikkien vaativin on oppilas itse. Opettaja sanoo, että hyvin kelpaa ja vanhempi koettaa toppuutella. Mutta oppilas vaan hinkkaa yötä myöten, ahdistuksen vallassa tehtäviä täydelliseksi.

    Tai ehkä vanhempasi eivät huomaa, mihin rima nyt kannattaa asettaa ja vaativat sinulta mahdottomia. Näytä silloin heille seuraava kohta – vinkit vanhemmille.

    Joka tapauksessa kannattaa muistaa, että opettaminen on edelleen opettajan tehtävä, ei vanhempien. Jatkuva tehtävistä riiteleminen on todella raskasta ja koko perheen tunnelma voi muuttua silloin liian ahdistavaksi. Pyytäkää opettajalta apua ja neuvoja!

     
    Kotikoulu: Kiitä, kehu, kannusta! (Näytä lisää)

    Poikkeusolot kuormittavat aivoja ja mieltä. Tavallisetkin hommat voivat tuntua tavanomaista raskaammilta. Älä siis lannistu tai moiti itseäsi, jos juuri nyt tuntuu, ettet osaa mitään tai opi mitään. Oppimiskyky kyllä palautuu, kun tilanne rauhoittuu.
    Voit puhua itsellesi, ääneen tai mielessäsi, kannustavasti: ”Tämä tuntuu nyt vaikealta, mutta selviän kyllä. Olen nyt väsynyt, se on ihan normaalia. Tänään riittää kun jaksan tämän verran. Tämäkin vaikea aika menee ohi. Oloni helpottaa. Olen tärkeä.”

    Vaikeina aikoina kannattaa lisätä omaa motivaatiotaan palkinnoilla. Mikä sopii sinulle?
    Teette kaverin kanssa yhdessä tehtäviä etänä ja lähetätte toisillenne WhatsApp-tarran tai kivan meemin kun onnistutte.
    Otat pienen herkun kun saat päivän hommat valmiiksi.
    Sovit vanhemman kanssa jonkin teidän perheellenne sopivan tavan palkita sinua koko viikon tehdyistä koulutöistä.

     
    Kotikaranteenissa jaksaminen ja kotikoulussa opiskelu videoina (Näytä lisää)
     

     

     

    Kartoittamalla huolet saat lisää keinoja elämän pulmiin ja voit chattailla nimettömänä nuorten kanssa työskentelevän ammattilaisen kanssa.